Vrijheid blijheid

Gisteren ging het bij het filosofisch kwintet (een programma van human) over vrijheid, en de diepere betekenis ervan. Het 45 minuten moeten aanhoren van Clairy en haar tafelgasten, hebben mij stof tot nadenken gegeven. Best een raar woord dat vrijheid!

Maar wat betekend vrijheid voor mij?

Ik beleef mijn vrijheid vooral in het klein, in mijn eigen vertrouwde omgeving, zonder me al te druk te maken over hoe een ander zijn vrijheid beleefd. Groots denk ik dat vrijheid vooral een kwestie is van gunnen.

Mijn vrijheid is zó groot, zo jij hem me gunt.

Zonder een wederzijdse gun-factor kan er volgens mij ook nooit geen vrijheid bestaan. Zeker niet de voelbare vrijheid in mijn hoofd. Jij gunt mij dit, ik gun jou dat. Jij gunt mij niets, ik gun jou nog minder. Feitelijk wordt mijn vrijheid dus bepaald door jou.

Vrijheid is de dingen te kunnen doen die jij belangrijk vindt, zonder je daarin belemmerd te voelen.

Vrijheid alleen is niet genoeg!

In vrijheid leven is mooi. Maar kan ik diezelfde vrijheid ook in mijn donder voelen als ik weet, dat de maatschappij waarin ik me voortbeweegt, mij me mijn vrijheid niet gunt? Dat dacht ik!

J.J. Koolmees

Over J.J. Koolmees

Onder het genot van een kop koffie schrijf ik gepassioneerd en vol overgave over de dingen die me in het dagelijkse bezig houden. Schrijven geeft me de rust om alles waarover ik een mening heb, dit ook eens allemaal van opzij te bekijken.

WebSite Twitter Instagram

Laat een reactie achter

avatar
1500
  Abonneren  
Abonneren op: